header

header

söndag 28 augusti 2011

Bilder från första besöket

Nu har jag äntligen också bilderna från första besöket på Suvi loppis den 19.8.2011. Jag gick en halv gång och hann plocka åt mig en hel full korg . Det mesta från en och samma försäljare.

Alla de fina fynden från Suvi loppis 19.8.2011

Vi har många jeansklänningar och kjolar i detta hus. En vardagsjeans mor och dotter är vi. Jeans är nog nåt som alltid är användbart.

En helt ljuvlig klänning. Sällan skådat fynd.


En härlig halare i strl 86 för 5 euro. Spela roll om den blir smutsig då den är ett loppisfynd.

Fina nya Milla-tossor. Jag kunde inte välja färg så det blev både och.

Detta hade jag lust att köpa redan ifjol denna tid. Jag gjorde inte det. Butiken upphörde och jag har inte hittat sandtryckskittet nånstans. Nu fanns ett, oanvänt och dessutom myyycket billigare på Suvi loppisen.

Jag skall återuppta spelandet hade jag tänkt... Den röda boken har jag. Den gröna följer därpå.

En loppisdag i Vasa

Idag har jag ägnat hela dagen åt shopping utan vare sig dotter eller sambo. Dock hade jag sällskap av en annan loppisfantast och hennes två barn.
Min egen familj trivdes nog bättre hemma. Min önskan var en loppisdag för mig själv så att jag hinner kolla igenom hela Suvi loppis i Sunnanvik. Jag var där i 2h men hann ändå inte igenom hela stället. Det var så massor av prylar och massor av folk... Ett loppis med framgång minsann!
Jag kom hem med 2 fulla kassar med grejer + en vinterjacka som inte rymdes i.



Mina kläder, varav jackan och kjolarna kom från samma försäljare. Den rutiga kjolen är Esprit.


Tjejens tröja och klänningar (2 separata). Tröjan är stickad på stickmaskin. Det syns. Inget varumärke finns. Antingen inköpt i Tallinn på någon marknad eller dylikt eller hemstickad av försäljaren själv eller någon mommo/fammo. Otroligt ljuvlig. Jag skulle aldrig sälja bort en sådan fin tröja. Den ser oanvänd ut.


Tjejens regnjackor

Regnkappa str 86-92, regnjacka rosa typ strl 96, 2 klänningar strl 74, tidningsmapp, 2 kjolar till mig, 2 halsdukar till mig, stickad tröja strl 68-74, tröja till farmor, 3 fotoramar, vävram för barn + en vinterjacka till mig. Allt för 33,50e.
Sen var vi till stan.  Jag var inte särskilt imponerad av försäljarna på torget. En hel del saknade prislappar på sina varor. På torget köpte jag bara en lekgrej till damen för 1 euro. Den visade sig vara lite trasig. Det såg jag då jag tog bort prislappen hemma. Visserligen lätt att fixa i ordning själv. Men ett stort minus till den försäljaren som inte vänligen kunde påpeka att grejen var sönder. Nå, för en euro hade jag ju köpt den ändå.

Jag förundras fortfarande över alla de synligt smutsiga och väldigt urtvättade kläder som finns på loppisarna. Köper någon verkligen dem? Vissa försäljare har typ 30 babyplagg i sina hyllor varav ett ser något så när rent och snyggt ut.
Dock fanns det väldigt snygga märkeskläder också. En del Tommy Hilfiger, Benetton och Esprit. Exempelvis en ljuvligt snygg Burberry jacka i strl 74 för 14 euro. Dock anser jag inte att min dotter behöver klä sig i Burberry ännu i den här klått-åldern.

Annat intressant jag kunnat konstatera var att kläderna och kvaliteten är mycket bättre på loppisarna i Närpes. De kläder jag sett till salu på Uf-föreningarnas loppisar i Övermark, Yttermark, Böle och Nämpnäs och Rangsby har varit både billigare och bättre i skick.
Jag minns i somras på Nämpnäs paviljonen att jag såg en svensk tjej köpa en norsk lusekofta för 5 euro. Ett verkligt fynd. Alla som varit till Norge och kollat in tröjorna vet vad de kostar där. Om den tröjan var äkta norsk eller ej vet jag inte. Men idag såg jag en lusekofta på Suvi loppis för 60 euro. Prisskillnad minsann!

Så var jag ju tvungen att kolla in Fyndis i Smedsby, som jag tidigare inte besökt. Men jag hann inte kolla mycket. Jag kom dit ca 15.30 och de stänger kl16 på söndagar. Det var litet. En hel del grejer där med. Jag hade nog gärna kollat runt i en timme iallafall. Ett par Bamsebyxor (modell pojke) för 1,50e fick jag med mig hem.







söndag 21 augusti 2011

Ett pågående projekt

Jag håller på att röja upp i mitt arbetsrum. Det är en evighetsprocess. Jag har massor av tyger, garn, påbörjade projekt i massor. Det är kul att ibland hitta ett påbörjat projekt och kunna återuppta arbetet med det.
En dag hittade jag ett saknat broderiarbete som jag påbörjat för länge sedan. Jag använder en stramaljväv med tryck mönster som bas. Istället för att använda yllegarn så  broderar jag på  2mm stora pärlstavar. Det krävs att pärlstavarna är så små som möjligt för att motivet skall bli snyggt. Stavar använder jag också därför att jag då får det tätt broderat. Runda pärlor skulle inte alls ge samma fina och jämna effekt.

Pärlorna är 2mm stora pärlstavar. De sys med pärlnål och speciell pärltråd.

En närmare titt på motivet. Den som tittar noggrannt ser att jag broderat himlen med pärlor i 2 nyanser av blått.
Stramaljväven är för flera år sedan köpt vid Vörå handarbetsaffär i Vasa. Jag kan nästan garantera att det fortfarande finns dylika mönster kvar. Mannen var imponerad av att jag faktiskt skall sy med pärlor istället för med tråd. Ibland hälsar jag på honom och visar upp mina "udda" projekt. Så han skall förstå att man nog kan hitta på nya grejer också.

Handgjort är så unikt. På internet finns en hel del små företag som säljer handgjorda kläder och smycken. Härligt att surfa runt bland alla dessa små företag.
Fina, häftiga handgjorda grejer finns t.ex hos Faster Alice. Kolla in vad just du vill ha eller vill ge bort. Ljuvliga presentförpackningar finns också, som pricken över i:et.

lördag 20 augusti 2011

Fint hantverk fyndat på loppis


Nu fungerar bloggen igen och jag kan åter puffa för ett otroligt fint loppis. Det nya Suvi loppiset i Sunnanvik i Vasa är supersnyggt, städat och massor av fynd kan man göra där. Bilderna är ännu i kameran så ni kan inte se vad vi fyndade där igår.

Istället skall jag sätta bilder på en burk som jag köpte på Skärgårdsloppiset för 1 euro. Jag tycker det är hemskt att någon vill sälja detta hantverk, som tar timmar att göra, för ynka 1 euro. Det är nog någon människa som inte uppskattar handgjort. Det är sorgligt tycker jag. Handgjorda saker har i dagens läge inte samma värde som förr (före vår tid). Nu är det billigt och kinesiskt som gäller.

Denna burk har ett slags broderi runtomkring. Tekniken är en typ av pärlbroderi med många namn. Varje pärla sys på för hand enligt ett visst mönster. Det är svårt att som nybörjare få det jämnt. Broderiet sys skilt från burken. Man kan använda en styroxbit som hjälpbräda. Sedan sys broderiet ihop då det sätts på burken. Detta var så jämnt och välgjort att det var en mycket händig hantverkare som sytt det. Ett riktigt mästerverk som inte sys på ett par timmar bara.
Jag som sysslat med pärlarbete sedan tio år tillbaka och undervisat pärlbroderi sedan 2004 faschineras verkligen av sådana här fina fynd. Denna burk kommer absolut att bli undervisningsmaterial för mig framöver.
Detta mönster är sytt med HAMA pärlor, vilka lämpar sig gott för barn. Man kan naturligvis sy detta mönster i mindre pärlor också. Då kan det exempelvis bli pärlringar, väskor eller halsband.


Mannen med katten


Tant Grön

Tant Brun och Tant Gredelin

onsdag 17 augusti 2011

En vanlig vardag igen

Eftersom Facebook kontot just nu inte är tillgängligt passar jag på att uppdatera min blogg. Min dotter sover sen en timme tillbaka. Helt fantastiskt. Hoppas hon sover flera timmar nu, så hon är utvilad idag. Jag testar idag en ny metod.  "De klassiska sagorna gul" rullar på non stop. Jag har märkt att hon lätt vaknar av minsta lilla ljud. Så nu har vi ljud hela vilan igenom. Jag har hunnit diska, hänga tvätt och vattna blommor. Sällan hinner jag mycket mer än det. Den dagliga sysslan med andra ord.
På förmiddagen har jag dock hunnit plocka hennes små kläder i en låda. Plocka grejer hit och dit. Tänk vad mycket man ändå hinner göra bara man hålls hemma.
De två senaste månaderna har vi ju knappt alls varit hemma. Vi har varit på loppis, till farmor, till mormor, till gammelfarmor, till Vasa flera ggr på både shopping o massage. Vi hann några dagar till Åland. Sen har vi ofta varit ut på promenad med vagnen. Dagarna flyger iväg och tjejen är snart 7 månader. Redan liksom. :)
Men nu då min sambo åter är i jobb är det dags att ta i tu med vardagssysslorna. Även annat än att laga mat och hänga tvätt. Det är ju lite svårt med en liten tjej som vill ha uppmärksamhet. Men den lilla stund hon sover på dagen så bör jag uträtta mycket. Det mesta vill säga. Så även skriva mitt dagliga blogginlägg och surfa runt bland övriga bloggar.
Dock är det ju så fantastiskt fint väder ute. Det känns så bortkastat att ha tjejen att sova inne då jag kunde gå ut på en lång fin promenad istället. Men det får bli en annan dag eller senare idag. Nu skall jag iallafall försöka få lite mera uträttat.
Dagens bilder beskriver vad jag sysslat med idag.


Tvätten trängs med alla andra grejer i mitt arbetsrum

Mina kläder i mitt klädskåp i mitt arbetsrum
Både tvätten och kläder till mig och min tjej trängs med tyglådor och mappar i mitt arbetsrum. Ett hus skulle inte alls vara tokigt. Mer och mer behövligt känns det som. Så kanske jag kan hitta saker och även använda de kläder som finns längst in i hyllan. Jag kanske t.o.m skulle kunna få ha mina kläder i sovrummet. Tjejen kunde ha sina grejer i ett eget rum.

Det jag önskar mig är ett fint, välbehållet hus. Inflyttningsklart. Huset skall vara i ett plan och gärna ha 4-5 rum + vardagsrum och kök. Ett snyggt och städat badrum skadar inte heller. Det spelar ingen roll om huset är nytt eller gammalt, så länge man kan flytta in i det utan större remont. Sen skall huset helst vara så nära Övermark centrum som möjligt.

Så var tjejen vaken då. 1timme och 25 minuter var dagens vilopass.

tisdag 16 augusti 2011

Efterlängtad post

Idag kom CDn med de superfina förlovningsbilderna. Dessutom några halvårs bilder av vår gosiga tjej. Vill du också ha jättefina bilder att pryda din vägg så kontakta Martina Uthardt i Malax.
För att se hur fotona ser ut så där på riktigt så beställde jag idag ett ex av vardera foto + många andra foton från Ifolor . Ännu idag är digifoton 0,09e styck. Det brukar vara snabb leverans så jag hoppas att de hinner komma ännu denna vecka.


Den lilla familjen     Fotograf Martina Uthardt i Malax


måndag 15 augusti 2011

Gravgårdsbesök

För att få min lilla tjej att somna brukar jag ha som vana att strosa runt på kyrkogården. Dels för att det är nära dit och dels för att det är guppig terräng som gör att hon lättare somnar. I söndags hann jag även ta 58 foton av olika blommor.


 


Fina blommor kan man även hitta i den här butiken och fina presenter i webbshopen



söndag 14 augusti 2011

Julklappsbestyr


Alla julklappar är köpta till nästa jul. Jo, det är sant. Jag köper julklappar i tid... och på rea :)
Varför skall man trängas i butikerna i december, med massor av stressade julklappsköpare. Jag köper julklappar då jag hittar något som passar till just en viss person. Då må det vara 2 år på förhand. Jag har inte så många att köpa julklappar till. Så min skatteåterbäring går in på sparkontot istället.
Gällande presenter så är ju handgjort i egen produktion alltid bäst. Oavsett om det gäller tårtor, stickade strumpor eller kort.
Jag har tänkt att jag något år skall tillverka alla julklapparan själv. Det vore så roligt. Hemmagjort julgodis, jullimpa och semlor, julstrumpor och kramdjur. Men jag antar att det aldrig kommer att bli av. Dock är det en mysig tanke att i juletid sitta o knåpa ihop alla paketen o dess innehåll.
Under mina år som dagistant fick jag en del handgjorda gåvor och det uppskattade jag alltid. Alla gåvorna och julklapparna har jag sparat.
En sommar var jag på somarjobb vid ett ålderdomshem. Det var väldigt roligt. En massa snälla tanter som bjöd mig på godis varje dag. En tant minns jag mycket väl. En speciellt snäll gammal dam som hade lådorna fulla med virkade dukar. Den sista dagen som jag var på sommarjobbet så gav hon mig en virkade duk. Den var så fin. Jag uppskattade den så mycket. Sommaren efter så besökte jag damen igen. Då fick jag ännu en till virkad duk. Sen dog den gamla damen. Jag tror hon blev  94 år... eller 96.
Ifjol fick jag en handgjord julklapp av en liten tjej. Det var ett så sött prickigt paket att jag helst inte ville öppna det. Jag tycker att många presenter och julklappar är så fint paketerade eller i en sån fin förpackning att innehållet i sig inte spelar någon roll. Jag var ju dock tvungen att öppna den här julklappen och inuti var det ännu en låda. Med ännu en till rosett. Inuti lådan var ett armband av sådan teknik, som jag själv lärt henne. Men eftersom paketet var så fint så förblir lådan inuti pappret. Nån gång i framtiden kommer jag troligen att använda detta lilla paket i undervisningssyfte, då jag tillverkar lådor och armband med mina elever. 


Den prickiga julklappen


Lådan med armbandet som var paketerad i det prickiga pappret.


torsdag 11 augusti 2011

En regnig dag

Imorse var det strålande solsken och blå himmel. Vi var ute med vagnen. Damen sov så fint i höstsolen. Iallafall för 30 minuter. Några timmar senare började det regna. Jaha, idag är det en regnig dag igen. Ganska skönt ändå. Återigen behöver jag inte vattna blommorna ute. Det tänkte jag på när jag såg att grannens bror var och vattnade deras blommor. Det hade han inte behövt ifall han väntat med sitt uppdrag någon timme.
Lilltjejen sov 40 minuter efter lunch. Hon åt två tallrikar med mat idag. Så med tanke på det hade jag hoppats att hon skulle sova längre.  Dock såg jag ju hennes trötthet. Så jag försökte få henne att sova i sängen. Efter många försök gick det till slut. Hon sov 1,5h till. Vaknade och grät. Nu är det mellis som gäller.

Jag har ingen gråtande tjej på bild istället sätter jag bilder på då hon hade skoj med pappa under semestern.


Roligt att leka med pappas händer.

Pappa är skojig :)

måndag 8 augusti 2011

Min ExerFlex

Det var alltså såhär min ExerFlex ser ut. Bilderna är hämtade från Google. Jag trodde jag kunde göra sit- ups med apparaten. Det kan jag säkert, men hur? Handtaget viker sig, så normala sit-ups fungerar inte. Tips nån?
Tack vare den här andra bilden gick det upp för mig att man kan göra många olika övningar, bara man kommer på hur man skall göra. Fantasi krävs.
Synd bara att loppisgrejer inte har bruksanvisningar.



söndag 7 augusti 2011

Premiärturen

Idag har vi testat solglasögonen. Det gick överförväntan. Gummibandet var inte bra. Det blev för spänt. Men utan gummiband var gumman hur nöjd som helst. Hon försökte aldrig riva av dem. Utan njöt av att kunna sitta i vagnen utan att behöva kisa mot solen.

lördag 6 augusti 2011

Veckans loppisfynd

I tisdags startade Skärgårdsloppisen i Fagerö paviljong. Vi var där riktigt från starten och det var mycket folk och mycket grejer. Så mycket prylar att det var nästintill jobbigt att orka syna igenom allt. Därför blev det en snabbgenomgång som ändå tog hela 1,5h. Här är mina fynd från i tisdags.

Barnhängare har vi alltid för lite av
En klänning till tjejen, lämplig till nästa sommar


Nya, från IKEA

Billiga och fina. Tröja, byxor, body och strumpor. De sistnämnda kan hon nog börja använda nu. De övriga är storlek 80.





fredag 5 augusti 2011

Ett allmänbildande jobb

Som nyutexaminerad lärare år 2003 så ville jag så snabbt som möjligt ha jobb. Då nappade jag på ett erbjudande om arbete på daghem. Många förundrade sig över varför jag tog ett lågavlönat dagisjobb då jag har lärarutbildning. Men pengar är inte allt. Jag har lärt mig så oerhört mycket i arbetet som "dagistant" att det betyder mycket mer än pengar. Okej, den dagen vi tar ett huslån kanske jag börjar se annorlunda på det där med lön...
För det första så kan man inte vara så kräsen som nyutbildad. Det gäller att testa på det ena och det andra. Det är svårt att veta vad som passar just en själv om man inte testar på. Jag är inte en sån som vill jobba på samma ställe i 30 år. Gällande jobb är jag flexibel. Det tycker jag att man skall vara som lärare.
För det andra är jag inte klasslärare. Det är inte heller riktigt min grej. Jag är inte sådär hyperhurtig som klasslärare är. Jag är slöjdlärare. Då är man lite mera seg och eftertänksam. Jag är nog mera lämpad till att jobba med lite äldre elever, från klass 8 och uppåt.
För det tredje tycker jag att alla kvinnor som önskar sig en familj och barn och inte har erfarenhet av barn borde pröva på att jobba på daghem. Det är oerhört allmänbildande. Att jobba med barn är lätt. Okej, man bör ha tålamod, uthållighet, fantasi osv. Men i grund och botten så är det ganska lätt. Du behöver ingen ingenjörsexamen men du behöver erfarenhet. Det är just det man får på dagis. Jag har lärt mig allt vad jag kan om barn just genom att jobba på dagis. Jag kan ju inte påstå att jag lärde mig nåt om barn på PF. Åtminstone inte praktiskt.
Eftersom jag har jobbat som ambulerande barnskötare så har jag hunnit jobba på många olika daghem. En gång räknade jag till 12 olika. men i dagsläget är det antagligen fler. Alla daghem är olika. Alla skötare och övrig personal har olika sätt och hanterar alla olika situationer på sitt eget vis.
Jag hade ett häfte där jag antecknade positiva saker jag lärde mig. Sådant som jag kunde ha nytta av i framtiden. Jag skrev även ner sånger, ramsor och skissade ner olika typer av pyssel vi gjorde. Eftersom alla daghem gjorde olika aktiviteter och pyssel så blev det en hel del. Jag har haft mycket nytta av mina pysseltips och spridit dem från ett daghem till ett annat.

När jag nu själv fått barn har jag börjat tänka tillbaka på dagistiden. Vad var det egentligen som jag skulle komma ihåg? Hur gjorde jag i olika situationer? Det är dags att implementera alla de där goda knepen som jag lärde mig då. För det första lärde jag mig att byta blöjor och tvätta barn i baken. Det är allmänbildning. Det måste alla kunna! Sen var det alla sångerna, matrutinerna och sovrutinerna.
Sovandet ja.. lilltjejen har börjat vrida sig och vända sig hundra gånger innan hon somnar.
Så kom jag plötsligt på att jag brukar vara en hejare på att få barn att sova. Det var ju det jag var bäst på. Kanske för att jag hade ett oändligt tålamod. Nån sa att det berodde på att jag inte hade egna barn då ännu. Men hur gjorde jag?
Ikväll drog jag mig till minnes en liten kille på under 1 år som jag brukar natta på en småbarnsavdelning. Han var väldigt rörlig, just så som småbarn är. Personalen sa att den pojken behövde en speciell nattningsmetod. Man måste hålla fast honom för att han skall somna. Jag tyckte det lät märkligt och undrade om inte det har motsatt effekt.  Men jag höll fast honom i ett stadigt grepp, med båda armarna och lade mitt ena ben över hans ben, för att låsa benrörelserna, och låg så bredvid honom. Han skrek och skrek. Han skrek i samma tonläge ända tills det var tyst. Jag blev förskräckt och tänkte att nu dog han väl av utmattning. Men nej, han somnade. Från det högljudda skriket till en abrupt tystnad. Samma procedur varje middagsvila på dagiset. Vi var tvugna att hålla om honom och hålla honom stilla för att han skulle lugna sig och kunna somna.
Vad lärde jag mig av detta? Jo, att det gäller att ha tålamod, våga uthärda skriket, inte ge upp, upprepa proceduren dagligen då det gäller barns vila. Då pojken väl somnat sov han gott hela middagsvilan.

Jag testade samma metod på min tjej ikväll. Hon vred och vände sig, gnuggade ögonen och rev mig i håret. Hon kom inte till ro trots att jag låg bredvid henne. Så jag lade armen över henne och höll om henne så att hon inte kunde vrida och vända sig fram och tillbaka. Vilken succé, hon somnade efter nån minut bara! Tack lilla killen, på dagiset för länge sen, för att jag fick öva mig på att natta dig. Nu kan jag natta min lilla tjej med hjälp av de knep som jag lärde mig på mitt lågavlönade lågstatusjobb.



Barnskötarjobb är alldeles för underskattat och underbetalt. Tänk vilket jättejobb alla duktiga barnskötare gör varje dag genom att sköta om det mest dyrbara vi har, våra barn. Så nästa gång du ser en lärare som "bara" jobbar på dagis. Utan att nedvärdera, tänk positivt. Det är roligt att jobba med barn. Det är därför man gör det. Vi jobbar inte för lönens skull.

Lilla damens rosa bågar

Vår minsting fick solglasögon idag. Lagom till att sommaren börjar ta slut. Så är det då man har föräldrar som funderar länge innan de köper en grej. Men dessa glasögon kan hon ju ha året om. Speciellt snön på vintern bländar ju rejält.
Visserligen köpte jag tidigare i sommar ett annat par solglasögon till henne i den här  butiken. Men de är ännu större. Dessa skall sägas vara av god kvalitet och stötsäkra. Hon verkade gilla dom eftersom provningen i butiken gick utan större problem. Hon bara tittade på mig o log. Duktig tjej!
Dessa fina rosa barnsolglasögon i storlek 1 finns i den här butiken.

   

Jag inhandlade även dessa rundade skor till mig själv idag. Man kan stå och gunga sig fram och tillbaka iallafall. Det skall bli intressant att testa om det är någon skillnad att promenera eller springa med dessa jämfört med vanliga joggingskor. Springa kan jag inte ännu. Fortfarande har jag ont i mitt högra knä. Man skall inte springa flera km om man inte gjort det tidigare. Nej, nu vet jag det.

torsdag 4 augusti 2011

En tillbaka blick på midsommaren

Vi förlovade oss på midsommarafton. Klassiskt och lite "så som det skall vara". Det har kanske inte så många märkt detta. Speciellt män tittar ju inte efter ringar på finger. Det kan då vara någon enstaka dam som kan upptäcka det.
Vi hade inte heller nån annons på varken Vasabladet eller Syd-Österbotten. Det räcker med Facebook tyckte vi. De flesta vi känner, känner nån, som har Facebook så ryktet brukar sprida sig rätt snabbt. Snabbare än vad en annons kan publiceras i snigel-tidningen.
Vi har fått några fina presenter som jag naturligtvis också fotograferat (såsom allt annat jag förevigar på bild). För att inte detta inlägg skall bli bildlöst skall ni naturligtvis få ta del av en del av de bilderna också.

  

      

 Ett blommigt fotoalbum har jag inte hunnit fotografera ännu. Men det var fint också :)


tisdag 2 augusti 2011

Byafest

Byafest var det igår i min gamla hemby. Både fd bybor och nuvarande bybor hade samlats vid kvarnen. Det bjöds på oerhört goda chokladrutor, grisar och kex. Ja, kaffe, saft och limonad också förståss.