header

header

torsdag 29 mars 2012

Inreda med färg

Ingen har väl undgått att det skall vara färg i vår. Färg på kläderna, inredningen osv. Färger såsom turkos, lysande gult, lime, rött och även med inslag av marint, randigt, rutigt och prickigt.

Vanligtvis har vi inte mycket färgstarka tyger i vårt hem. Men för att pigga upp oss lite så sydde jag nya gardiner och kuddar som verkligen syns. Detta sydde jag på sportlovet. Men fotona överförde jag till datorn först idag.

Gardinstyget är linneimitation (i polyester) Ca 10 euro metern från tygbutiken i samma hus som Minimani.

Kuddarna är gjorda av stickade tröjor jag hittade på loppis för 1 euro/styck. Enkelt och matchar bra till gardinerna.


Benetton tröjor båda två :)
Denna mörkrosa kudde är till tjejens rum. Även den gjord av en 1 euros tröja från loppis.

Läsbiten del 2

Här kommer bilden på mina engelska Sweet Valley High böcker. Perfekt avkoppling:)
De här har jag alltså köpt på antikvariat i Helsingfors. Jag vill gärna ha fler av dem. Nån som sett böcker i den här serien någonstans? De är så gamla att de går inte längre att köpa via adlibris.com.


onsdag 28 mars 2012

Läsbiten igen

Idag har vi haft en dag utan ett endaste måste. Inga program alls på schemat.
Så vi steg upp halv 9. Både jag och tjejen åt turkisk yoghurt till frukost.
Sen såg vi äntligen på "Familjen annorlunda" från i måndags. Jag var tvungen att se det på tv4.se eftersom det var såna störningar på sändningen i måndags att det var verkligt störande att kolla avsnittet på boxen.

Sen har vi ätit lunch och tjejen somnade 12.30. Jag räknade 3 sidor med matteuppgifter och lade mig sedan i sängen och fortsatte läsa i boken jag började på med i helgen. Jag har äntligen fastnat för att läsa en bok igen. Denna gång en engelsk bok i Sweet Valley High serien. Ja, jag vet att det är en ungdomsbok. Men den är lättläst. Jag faschineras över hur språket i den engelska upplagan är så mycket modernare än i böckerna översatta till svenska. De svenska SVH har ett mera konservativt språk. Eller hur skall man uttrycka det.
Dessa engelska SVH böcker köpte jag på ett antikvariat på Mechelingatan i Helsingfors år 2004, tror jag. Jag köpte knappast alla som fanns där då. Jag undrar om det finns några kvar? Jag vill gärna läsa hela serien på engelska. :)

Nu har tjejen spridit ut min penal och tuggat på grön tusch. Dags att återvända till verkligheten . . .

Bild kommer . . .

tisdag 27 mars 2012

Ny layout

En ny layout blev det så där i misstag egentligen. Jag tryckte på nån knapp och så hade jag ändrat färg. Sedan var det lika så bra att  ändra allt annat på en gång då.

Jätteroligt att vara på kurs igår och få pyssla på  i lugn och ro själv. Jag träffade gamla bekanta och nya handarbetsentusiaster. Roligt roligt!
Dock hinner jag sällan göra så mycket själv på kurser tycker jag. Jag är för noggrann i färgval och blir aldrig nöjd. Men några fina bilder på andras skapelser tog jag.

"Familjen annorlunda" bandade min sambo till mig. Men jag har ännu inte hunnit se hela gårdagens avsnitt. Kanske jag gör det ikväll. Det börjar bli sovdags för lilla damen vår.

söndag 25 mars 2012

Små handarbeten

Imorgon skall jag åka på kurs. Det ser jag fram emot :) "Små handarbeten" med Gerd Gellein Merkesdal.

Bilder från Strömsö FST5 året 2009








http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=2596

2009 reste Lee till Norge för att besöka Gerd Gellein Merkesdal som vigt sitt liv åt tyglappar av alla de slag. Gerd har precis gett ut sin tionde bok om lappteknik och Lee besökte henne för att få inspiration och lära sig en speciell teknik som heter bakgrundsblock.

Gerd bor ett par timmar utanför Oslo i ett vackert litet hem som är fyllt med hennes arbeten. I ett hus på gården har hon en nybyggd ateljé där det finns gott om plats att tillverka alla lapparbeten.
Gerds böcker finns översatta till isländska, danska, finska och svenska.


Bilder från http://tilkkusatu.blogspot.com/2009/12/gerd-gellein-merkesdal.html





 

lördag 24 mars 2012

Att pröva på diet

Jag skall testa på LCHF dieten. Det bestämde jag mig för imorse. Jag skall testa en vecka... och se om jag verkligen vill äta så. Det kanske blir en blandning av LCHF och GI skulle jag tro. Jag har några häften med GI rätter, men är inte så påläst om LCHF (förutom att jag var på en föreläsning i våras).

Vad åt jag idag då?

Frukost
Två stekta ägg och en liten ask stekt bacon, en tomat och en bit gurka.
Jag blev mätt och var nog det fram till kl.12 kanske.
Eftersom jag jobbade 9-12 så var jag lite osäker på om jag skulle "klara mig". Men jag blev inte hungrig, bara lite trött i huvudet. Jag borde dricka mera vatten antar jag.

Lunch
Microvärmd maletköttsås, med tomat och ost (från gårdagens middag) och en bit gurka.
Fyra bitar LCHF nöt och chokladgodis med MYCKET smör. Man skall inte ens tänka på hur mycket smör det var i smeten.
Detta åt jag i skolan och åkte sedan till Böle på loppis. Mätt blev jag och det gick helt bra. Vatten drack jag lite ibland. Matinköp på K-market och jag var hemma vid kanske 15.30 -tiden.

Dags att göra middag. Jag kokade potatis och morötter till de övriga i familjen. Maletköttsåsen från igår fanns kvar. Kokta djupfrysta grönsaker från igår fanns också kvar.

Middag
Jag åt en bit ugnskorv, ugnsrostade morötter och rödbeta, maletköttsås och de kokta grönsakerna från igår. Till det ännu tre bitar av LCHF godisen.
Mätt blev jag då, men nu snart 2h senare börjar jag känna mig smått hungrig. Dock inte sötsugen. Det suget for redan imorse.

Till kvällsmat hade jag tänkt mig en halv avokado, lite kvarg med bär.

Jag kan tänka mig att jag är hungrig för att jag för det första inte är van vid dieten och för det andra kanske inte åt tillräckligt med fett till middagen. Men de stora mängderna smör skrämmer nog lite. Därför antar jag att en GI diet skulle passa mig  bättre. Då kan jag även äta lite quinoa, bulgur, råris och baka GI bröd.

Har du testat på LCHF dieten? Vad rekommenderar du i matväg? Nåt gott och nyttigt att testa i LCHF väg?

onsdag 21 mars 2012

Plötsligt händer det . . . igen

Min dotter har lärt sig att dra dragkedjan upp och ner i sin rosa Ristomatti Ratia fleece overall. Så dagen går ut på att stå och se sig själv i spegeln och dra dragkedjan upp och ner och upp och ner och upp och ner. . .
 Overallen är köpt på loppis. Så den må hålla så länge den håller. En enkel, billig och rolig sysselsättning.

Plötsligt sitter hon och trär ringar på en kon och jag blir helt häpen. Det har hon inte alls ägnat sig åt förr. Jag trodde inte att hon alls förstod var ringarna skulle vara. Hon har mestadels bara kastat dom runt sig och bitit i dem. Nu plockar hon dem på och av och på och av . . .

Dock fungerar ju inte allt så som mamma vill ännu. Jag bad henne nyss att plocka upp alla de cd skivor som hon spridit runt golvet. Hon försökte men insåg att det var för svårt. Så istället plockar hon ut resten av cd-skivorna också på golvet. Det var inte riktigt tanken från min sida :(

Annars har vi för tredje dagen i rad varit ute på promenad med vagnen. Soligt och fint är det här. Min dotter njuter i vagnen med solbrillorna på. Varje bil hon ser pekar hon på och följer med blicken så långt hon kan se. Idag såg vi också några traktorer. Jätteintressant :)

Bilden är från augusti 2011

söndag 18 mars 2012

Vad blir det för mat?

Rubriken kanske får dig att tänka på Per Morberg och hans delikata och kaloririka maträtter. Jag tycker min vardag kretsar mycket kring mat nu. Laga mat, handla mat och detta eviga klottande med mat. Vår dotter lär sig att äta själv och väldigt mycket hamnar på golvet.

Idag har jag varit och storhandlat mat för hela veckan hoppas jag. Den här veckan har vi varit till butiken 4-5 ggr tror jag. Så nu skall det nog bli ändring på det. TVÅ gånger i veckan skall vi handla mat, högst! Det måste räcka.
Sen har jag bakat semlor. Nu skall det bli hembakt bröd lite oftare. Både billigare och nyttigare!
Tjejen skall mer och mer äta samma mat som oss. Så dricker hon nu vanlig blå eller röd mjölk också.

Det här med mat har börjat kännas jobbigt. Vad blir det för mat idag? Imorgon, till helgen? Alltid samma planering. Konstigt nog endast en planering som kvinnor gör. För att slippa fundera så mycket har jag gjort en matlista för alla veckor. Det kommer vi (det betyder jag) att följa vid matlagningen.

Varje måndag äter vi hädanefter ris. Förslaget blev dock inte godkänt.
Varje tisdag äter vi fisk.
Onsdag är ännu valbart.
Varje torsdag äter vi ärtsoppa. Godkänt än så länge. Vår dotter gillar ärtsoppa.
Varje fredag gör vi som en stor del av barnfamiljerna, inspirerade av Familjen annorlunda osv . . . Vi äter tacos, tortillas, tacogratäng eller dylikt.
Varje lördag äter vi korv eller biff. Det hade jag tänkt iallafall.
Varje söndag är det äänu öppet. Men min sambo lär nog yrka på spaghetti och köttfärssås. Det borde vi äta en gång i veckan, alltid. Då vore min sambo glad.

Idag såg jag plötsligt den sjunde tanden! Vad tiden går fort med sötnosen. Det var inte länge sen första tanden kom känns det som. Ävenom det nog var rätt länge sen ändå.

Idag hade jag tänkt skriva ett långt inlägg, eftersom det var så länge sedan sist. Men just då jag skulle börja hörde jag ett gnällande ljud. Tjejen hade vaknat förståss. Som alltid då jag sitter vid datorn. Det är som om knaprandet på tangenterna väcker henne. Då är datorn i datarummet, som nog ändå är en bit bort från sovrummet och hennes säng.

En trevlig vecka önskar vi alla

Tidningsläsning med pappa. En obligatorisk sysselsättning varje dag.

torsdag 8 mars 2012

Uthyres

Uthyres!
Radhuslägenhet i Övermark
Kolla in annonsen på findit.fi  här


Visa på karta/satellit


Radhuslägenhet 3r+k, 80 m2 på Gullansgränd 8, Urminnestrand, Övermark
Hörnlägenhet med utsikt över ån och mot Vasavägen.
Bilplatser finns bredvid denna lägenhet. Kölista till biltaksplatser.
Uteförråd och kylförråd i huset mittemot.
Genast ledig
Önskvärt: Inga husdjur!

Observera att hyresvärden pratar endast svenska.