header

header

söndag 31 augusti 2014

Hos morfar och mormor

Vi har ingen sommarstuga eller lantställe. Vi bor ju riktigt på landet ändå. Igår var det villa-avslutning i Finland. Sista dagen på sommarstugesäsongen betyder det. Vi åkte istället till mormor o morfar. 

Äpplena är färdiga nu och roliga att plocka. I växthuset finns zucchini plantor som gett god skörd den här sommaren. Purjolök och rödbetor är också klara för skörd.







                                                      

Vi tittade på då morfar tröskade det sista på åkern. Enligt mormor även sista gången han skall tröska. Men att tröska är det roligaste han vet, så vi får se hur det blir nästa år.





Gräva i sandhopen är det roligaste som storasyster vet.



Väl hemma igen insåg storasyster  att hon glömt Pia-dockan hos mormor. Gråten tog aldrig slut, trots otaliga andra dockor hemma. De flesta dockor heter ju ändå Pia. Så vi fick återvända hela familjen till mormor och morfar igen på kvällen för att hämta Pia-dockan. På hemvägen åkte vi via City grillen i Näsby och hämtade supergoda grillkryddade pommes.Så där som de kryddar på Åland. Det var vår villa-avslutnings kväll. Klockan var 22 innan vi var hemma igen.


Videoklipp av då morfar tröskar.



fredag 29 augusti 2014

Vårt ekologiska hem

Idag är det lätt att hitta ekologiska produkter i närbutiken och på webben. Det här är produkter som vi använder dagligen.

Havremjölk och sojamjölk är produkter som jag själv använder eftersom jag har diagnosen mjölkprotein intolerans. Men chokladmjölken är nog lite för stark tycker jag. Idag hittade jag också kokosmjölk i 1 liters förpackning. Undras hur den smakar?


Paulúns flingor är kanske inte ekologiska men osockrade och med lågt GI värde. Myllärin olika flingor är dock ekologiska och inte hemskt dyra heller. 




Ekologisk modersmjölkersättning från Arla fungerar bra för lillasysters mage. Denna säljs på K-Citymarket, Prisma, Eepee och K-supermarket.



Urtekrams produkter säljs av S-kedjan i Finland. Således Prisma och Eepee har dessa produkter. Här kan man hitta många av Urtekrams produkter. K-butiker och Halpa-Halli säljer istället den gula flaskan med "Babywash"



FLOW kosmetiikka är ett webbföretag som säljer schampotvålar och kroppstvålar. Schampotvålarna kostar ca 9 euro styck men är väldigt dryga. Dessutom bör man inte och behöver inte heller tvätta håret så ofta då man använder dessa. Inget kli i hårbotten mera sedan jag började använda ringblomma tvålen för torrt hår. 




 Ekologiska tandkrämer utan fluor har vi använt i ett år nu. Jag var nyss på kontroll till tandhygienist och jag hade inte fått några förändringar på mina tänder. Jag använder Urtekrams tandkräm med aloe vera men även Dentosals som innehåller både naturligt salt och fluor. Storasyster i familjen använder Weledas (som säljs utan Hello Kitty klistermärke) men även Lidls eget barntandkräm, eftersom det innehåller bara hälften så mycket fluor än vad andra märken har. Inga hål i tänderna har hon heller. Men så använder vi nog xylitol tuggummi också. Först nu i 3,5 års ålder har storasyster lärt sig att spotta ut tandkrämen. Tidigare bara svalde hon ner alltihopa.



lördag 23 augusti 2014

Böcker och tidningar till jultomtens säck

Jag har sålt jultidningar sedan jag gick i lågstadiet. Numera är det storasysters namn på beställningen. För varje år tänker jag att i år orkar vi inte sälja. Men så finns det ju så många fina böcker att vi hittar alltid något att köpa själva. Man behöver inte sälja så mycket för att komma upp till första premienivån. Gåvorna är alltid uppskattade av storasyster i familjen.

Här är mina favoriter ur årets jultidningskatalog från Fem förlag








Några fina böcker fann jag också i jultidningsförlagets (Semic) katalog. I den finns det många klassiker som hängt med i många år. August och Lotta, Lilla Fridolf, Hälge, Kalle Anka, Bland tomtar och troll m.m





Jag brukar köpa en eller två böcker till mig själv. Möjligen kanske jag köper en till barnen. Dock brukar släkt och bekanta köpa så många böcker till barnen att vi inte lägger pengar på ännu fler.
Vilka böcker tror ni att jag slutligen väljer att köpa?

Gällande premierna har vi ännu inte frågat vad storasyster vill ha. men en popcornsmaskin, mjukglassmaskin och en kickbike tror jag står högst på önskelistan. Inga oövervinnerliga premier med andra ord.

Het debatt på Mirkas blogg

Mirka med 12 barn blir ofta ifrågasatt för hennes åsikter och agerande. Många ser upp till henne, men det finns även de som ifrågasätter allt. Bara för att hon är en "kändismamma" anser vissa att det går att ge henne mer kritik. Nu gäller debatten huruvida Mirka har sina barn på dagis och är hemma med det yngsta medan Carola Wetterholm i sin tur inte har haft sina barn på dagis då hon varit hemma med en bebis. Carola är numera ensamstående mamma till sina 9 barn. Det finns många olika åsikter om detta. Vissa anser att Mirka utnyttjar skattebetalarna med att få föräldraförmåner. Men alla föräldrar får föräldraförmåner oavsett mängden barn. Den som har fler barn får mer pengar. Är det inte logiskt och rättvist?

Detta är ett ämne som kan diskuteras hur länge som helst. Jag har själv jobbat på dagis och ser det hela ur två perspektiv, både som dagispersonal och som mamma.
Det är faktiskt jobbigt med en 9 månaders - 1 års baby på dagis. Speciellt om det i gruppen finns 12 stycken av dom. Små dagisgrupper är att föredra. Men i dag finns det inte samma möjlighet till det längre. Alla barn är olika. Men jag har upplevt att bästa åldern att sätta ett barn i förskola/dagis är vid 2,5 års ålder. Som mamma har jag den åsikten att jag vill att mitt barn skall vara blöjfritt och utan napp då barnet börjar på dagis. Gärna att barnet förstår tal och kan uttrycka sin vilja, säga ja och nej. Det underlättar vid matsituationer och vid konflikter. Att barnen kan berätta för dagispersonalen om någonting känns fel, barnet känner sig sjukt eller annars bara är ängslig.

Här är några av Mirkas kommentarer:

Carola Wetterholm
Jag är övertygad om att det skulle bli enklare för fler att ha sina barn hemma om fler hade det, hänger ni med? Att gå ensam hemma är lite tråkigt men om inte syskon fick gå på dagis när de fått småsyskon skulle det nog innebära att öf och kyrkis fick mer småbarn och inte bara bebisar och det skulle ju jag gilla:)
Och det skulle inte vara så stora barngrupper osv.
Jag tycker alltså inte att det är ok med barn på dagis när man har småsyskon hemma.
Så tycker JAG, och Mirka tycker nåt annat :) vi står långt ifrån varandra i denna fråga, men jag förstår hennes resonemang och allt är relativt. Vi gillar varann ändå <3
Men man får inte hänga upp sig på antalet barn. Jag tycker det är lika illa att familjer som får sitt andra, tredje barn har storasyskonet på dagis.
Framför allt i de fall där storasyskonet skolas in preciiiis innan bebisen föds.. Snacka om att bli dissad ..
Jag älskar som sagt att få medhåll:) och önskar att fler valde som jag, men tror att alla familjer gör de val som passar dem bäst. Ibland tror jag dock att man följer strömmen, alla sätter barn på dagis när det kommer syskon så då gör jag det med.. Utan att tänka efter. Typ.
Man får lov att respektera folks val även om man inte själv skulle göra dem:)
Jag gillar Mirka super mkt fast hon har barn på dagis och jag har mina hemma


 Min äldsta dotter som är 3,5 år, är än så länge inte heller på dagis. Jag tycker själv att det är fel att sätta ett barn i dagvård just före ett syskon skall födas. Jag håller med Carola Wetterholm där om att barnet då kan känna sig "dissad". Dessutom skriver hon en bra sak till. Det skulle vara enklare för fler att ha sina barn hemma om fler hade det. Det skulle finnas fler hemma-mammor, som kunde träffas sinsemellan.

Mirka Norrström
Fast nu får ju mina barn själv välja, varje morgon om de vill åka till dagis eller inte. När de vill stanna hemma så får de det ;-) Det handlar inte alls om att kunna eller inte kunna ta hand om de barnen man har utan att som förälder göra det man tror fungerar bäst för barnen! Och där skiljer vi föräldrar åt mot andra ibland MEN det betyder inte att någons sätt är bättre än den andres!

Cina
Jag är 52 år och har 3 barn och ett litet barnbarn. När mitt mellanbarn föddes så var reglerna så att om barnet var 4 år så fick dom gå på dagis 3 timmar/dag och innan lunch, Min äldste fyllde 4 år, 3 månader efter bebisen var född så han åkte ut!! Han var förtvivlad och grät och blev helt deprimerad. Han trodde han hade varit dum så därför han inte fick vara kvar. Till slut gick det så långt att jag fick kontakta läkaren på BVC. Hon skrev direkt ett intyg och sa att vissa barn har ett stort behov att umgås med andra barn. Jag fick en lycklig liten pojke som fick gå tillbaks till sitt dagis. Och det där med skattepengar, dom betalar ju skatt båda två så vad är problemet? Nej koncentrera ditt gnäll på tex alla dom kriminella som sitter i fängelse för diverse brott. Dom sitter där och gnäller att maten är dålig, vakterna är idioter och inget internet. DOM försörjer vi med våra skattepengar också, vilka väljer DU att ”sponsra” ?
Låt alla familjer välja hur dom vill leva sitt liv med sina barn!!!
Brukar inte irritera mig på alla de bloggar jag läser, men här kunde jag bara inte hålla tyst.


Ja, precis, vi försörjer många andra med våra skattepengar, inte bara hemma-mammor. Vem ger DU hellre dina skattepengar till?

Nu har jag haft den turen att jag kunnat jobba kvällar, haft barnpassningshjälp dagtid av mormor/farmor de få timmar som jag då jobbat. Det har fungerat i tre år utan dagvårdsplats. Men det kanske inte fungerar för alla. Arbetsplatserna ställer också krav på sina arbetare idag. Det är inte säkert att arbetsplatsen tillåter vårdledighet heller.

Det är mina tankar kring "förskola eller ej". Huruvida Mirka, Carola eller någon annan har sina barn hemma eller i förskola så är det deras beslut. Jag gillar Mirka och Carola lika mycket ändå. De är duktiga som har så många barn. Jag unnar verkligen Mirka att få ha lite "ledig tid" från de större barnen. Tolv barn är ändå rätt många att ständigt hålla koll på själv. Mirka har nog fullt upp ändå. Sannerligen har hon också rätt till föräldraförmåner. Att det ens behöver diskuteras...

Läs Mirkas blogginlägg och kommentarer hon fått  http://blogg.loppi.se/tolvbarnsmamman/2014/08/21/okej-jag-tar-denna-diskution-en-gang-till/#comments

Läs Carolas blogg http://blogg.loppi.se/familjenannorlunda/

torsdag 21 augusti 2014

Utan vatten

Idag är vi igen utan kranvatten. Men felet ligger nån annanstans än på vår gårdsplan säger sambon. Just idag tog han min bil till jobbet. Den bilen som har bilbarnstolar och våtservetter. Vi kunde ha åkt iväg till mormor om vi vetat på förhand att vattnet skulle vara borta idag.
Just idag har lillasyster fyllt en blöja med gul kladdig sörja. Efter en hel del letande hittade jag våtservetter hemma också. Hon fick en ny blöja och var nöjd igen.

Tänk så livsviktigt vattnet är. I världen finns det människor som ständigt är utan rent dricksvatten. Så tack och lov för det rena vattnet vi har i Finland. Troligen återfår vi vårt vatten om några timmar ändå.

söndag 10 augusti 2014

Svensk Damtidning

Det är länge sedan jag prenumererat på någon tidning. Nu har jag beställt 30 nummer av Svensk Damtidning i pappersformat. http://svenskdam.se/. Jag valde den tidningen eftersom jag gillar att läsa om adeln och kungligheter.
Idag började jag fundera på begreppen greve och grevinna, slott och herrgård. Här i Österbotten finns det knappast några större herrgårdar eller slott. Inte vad jag vet om. Men i Sverige finns det ganska många slott. Jag hittade en lista över dem på wikipedia.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_castles_and_palaces_in_Sweden

Slott är fina. Men så mycket att städa. Fast de som bor i slott städar knappast själva. Idag har vi piskat mattor, dammsugit och torkat golv. Det var nog länge sedan mattorna blivit piskade och golven tvättade. Tur att vi inte har något slott eller någon herrgård att städa. Jag blev svettig av dagens städning ändå.



 Kungliga Bröllopssajten

 

fredag 8 augusti 2014

Bilder från några soliga och varma veckor

På besök hos kompisarna. Lillasyster var också glad och nöjd trots att hon inte plaskade med delfinen. Men kanske nästa år gör hon det.

Våra hallonbuskar är inte så stora ännu men de ger en god skörd i år.




Lillasyster tycker om att se sig omkring. De här grodorna har fått hänga med på vagnen. Hon sprattlar med fötterna och pratar då hon ser dem. Just nu hänger de dock i bilen.



Terrassens tomma blomlådor har fyllts med en del perenner och även lite höstblommor.





Lite loppisbesök har vi också hunnit med.